Neelix
Image default
Zakelijk

Het belang van kleurtemperatuur en verlichtingsniveaus bij architecturale gevelverlichting

Architecturale gevelverlichting speelt een belangrijke rol bij de creatie van een aantrekkelijke en veilige omgeving voor gebouwen, zowel overdag als ’s nachts. Niet alleen de bouwkundige kenmerken, maar ook het juiste verlichtingsniveau en de kleurtemperatuur hebben een grote impact op de veiligheid en sfeer van de omgeving rondom het gebouw. 

In dit artikel beschrijven we het belang van kleurtemperatuur en verlichtingsniveaus bij architecturale gevelverlichting en waarom deze zo belangrijk zijn om te combineren.

 

Kleurtemperatuur in architecturale gevelverlichting

Het witte licht dat een lichtbron uitstraalt is de kleurtemperatuur. Deze temperatuur verwijst naar de tint van wit licht. Deze tint wordt gemeten in Kelvin (K) en kan zowel hogere als lagere Kelvin-waarden kennen. De warmte tinten worden aangeduid met lagere Kelvin-waarden en de koele tinten worden uitgedrukt in hogere Kelvin-waarden. Doorgaans kennen we bij architecturale gevelverlichting twee kleurtemperatuur categorieën:

  1. Warm wit licht (2.700K-3.000K): Het warme witte licht wordt vaak gebruikt om een gemoedelijke en aangename sfeer te creëren. Dit licht benadrukt de structuur en details van gebouwen en wordt vaak gebruikt bij historische of traditionele architectuur.

  2. Koel wit licht (4000K-6000K): Een koele tint wit licht wordt vaak gebruikt om een gevoel van veiligheid te creëren. Hierbij wordt vaak voor een moderne uitstraling gekozen. Dit type licht wordt vaak toegepast bij eigentijdse architectuur en kan de helderheid en precisie van gebouwen goed weergeven. 

De impact van verlichtingsniveaus

Niet alleen de kleurtemperatuur is belangrijk om rekening mee te houden bij architecturale gevelverlichting, ook het verlichtingsniveau mag niet vergeten worden. Dit niveau wordt gemeten in Lux (lx) of foot-candles (fc) en verwijst naar de sterkte van het licht. Het juiste verlichtingsniveau kan een groot verschil maken in de zichtbaarheid van een gebouw, maar ook de sfeer en veiligheid hier omheen. We beschrijven hieronder twee verlichtingstechnieken. 

  1. Accentverlichting: Bij dit type techniek wordt gebruikgemaakt van hogere verlichtingsniveaus om specifieke details of kunstwerken op de gevel te benadrukken. Door de inzet van accentverlichting krijgt het gebouw een opvallend uiterlijk doordat de aandacht uitgaat naar bepaalde details aan de buitenkant van het gebouw.

  2. Omgevingsverlichting: Met omgevingsverlichting bedoelt men de algehele verlichting van een gebied rondom een gebouw. Deze techniek verdeelt het licht gelijkmatig en heeft een belangrijke rol bij het realiseren van een veilige omgeving. Afhankelijk van het doel van dit soort verlichting kan zowel warme als koele kleurtemperaturen worden gebruikt.

 

De perfecte combinatie tussen kleurtemperatuur en verlichtingsniveaus

Het realiseren van een evenwichtige omgeving waarin de architecturale gevelverlichting goed tot zijn recht komt vereist een perfecte combinatie van kleurtemperatuur en verlichtingsniveaus. Om de unieke details van een historisch gebouw te benadrukken maar tegelijkertijd een warme sfeer te creëren is het belangrijk om wit, warm licht te combineren met accentverlichting. Wil je strakke lijnen en moderne elementen benadrukken op een eigentijds gebouw, maak dan gebruik van koel, wit licht met omgevingslicht dat helderheid biedt voor de omgeving.

De juiste kleurtemperatuur heeft een grote impact op de volledige uitstraling van een gebouw en dit kan bijdragen aan het gewenste thema of stijl van een ontwerp, daarom is het belangrijk de juiste temperatuur te bepalen en tevens deze te combineren met het juiste verlichtingsniveau. Deze twee aspecten gecombineerd zorgen voor de juiste sfeer en uitstraling van een gebouw. 

https://www.cleary.nl/maatwerk-oplossingen/architecturale-verlichting/